پیام سرمایه و صنعت ایران

مرجع اطلاع رسانی در سرمایه گذاری

بزرگترين بازگشت سرمايه در سرمايه گذاري خطرپذير کشور

1403-06-17

بزرگترين بازگشت سرمايه در سرمايه گذاري خطرپذير کشور

بزرگترين بازگشت سرمايه در سرمايه گذاري خطرپذير کشور

چکیده مطلب:

فهرست مطالب

40درصد از سهام ديجي‌‌‌کالا با 30درصد تخفيف و قيمت نهايي 8هزار و 400 ميليارد تومان به همراه اول واگذار شد

بعد از چند ماه گمانه‌‌‌زني و شايعات مختلف بالاخره همراه اول رسما 40‌درصد از سهام ديجي‌‌‌کالا را آن هم با تخفيف 30 درصدي خريداري کرد؛ توافقي که از آن به عنوان بزرگ‌ترين بازگشت سرمايه سرمايه‌گذاري خطرپذير کشور ياد مي‌شود. با اين حال فعالان و کارشناسان اکوسيستم اقتصاد ديجيتال کشور، نحوه قيمت‌گذاري، تخفيف 30 درصدي خريد و ورود دولتي‌‌‌ها يا شبه‌‌‌دولتي‌‌‌ها به بخش خصوصي را زير ذره‌‌‌بين گذاشته و مورد بررسي قرار مي‌دهند. البته کارشناسان درباره ورود سهامدار جديد به ديجي‌‌‌کالا معتقدند که اين اتفاق به دليل رکود اقتصادي، عدم‌جذب سرمايه داخلي و خارجي و بسته بودن مسير ورود به بازار سرمايه رخ داده و اجتناب‌‌‌ناپذير بوده است.بزرگترين بازگشت سرمايه در سرمايه گذاري خطرپذير کشور…

بزرگترين بازگشت سرمايه در سرمايه گذاري خطرپذير کشور

…………………………………………………………………………….

بیشتر بخوانید :سرمايه آزاد – وام آزاد

…………………………………………………………………………….

سياه و سفيد بزرگترين خروج در اکوسيستم استارتآپي

از تکذيب تا تاييد

اولين بار خبر خريد سهام ديجي‌‌‌کالا توسط همراه اول در بيست و هفتم فروردين ماه امسال منتشر و بلافاصله از سوي هر دو طرف تکذيب شد. اما حالا با گذشت تقريبا سه ماه بالاخره اين اتفاق افتاد و هر دو اين شرکت‌ها همزمان با هم اين خبر را رسما اعلام کردند.

ماجرا از اين قرار است که در فروردين ماه يکي از فعالان رسانه‌‌‌اي در شبکه اجتماعي ايکس نوشت که همراه اول اکثريت سهام ديجي‌‌‌کالا از جمله سهام سرآوا را خريداري کرده و تبديل به سهامدار اصلي اين غول تجارت الکترونيکي ايران شده است.

اين خبر دست به دست چرخيد و رسانه‌‌‌ها نيز آن را پيگيري کردند. با انتشار اين خبر يکي از نگراني‌هاي مردم و فعالان اکوسيستم اقتصاد ديجيتال کشور مبني بر کنترل ديجي‌‌‌کالا توسط خصولتي‌‌‌ها از اين جهت که هر گونه ورود دولتي‌‌‌ها يا شبه‌دولتي‌‌‌ها به بخش خصوصي منجر به تغيير اساسي ساختار و بازدهي بنگاه مربوطه مي‌شود، به واقعيت نزديک شد.

البته انتشار اين خبر براي نماد بورسي شرکت همراه اول اتفاق خوبي بود؛ تا جايي که بعد از انتشار خبر خريد سهام ديجي‌‌‌کالا، اين نماد در بالاترين سقف خريد خود قرار گرفت.

با اين حال در آن زمان مديران و سرمايه‌گذاران ديجي‌‌‌کالا، واگذاري بخش بزرگي از سهام آن را به همراه اول تکذيب کردند و حميد محمدي، يکي از بنيان‌گذاران ديجي‌‌‌کالا، اعلام کرد که اين موضوع در حد مذاکره بوده و نهايي نشده است. او در اين مورد گفت: «ما در ماه‌‌‌هاي گذشته مذاکراتي را با تعدادي از سرمايه‌گذاران براي جذب سرمايه در ديجي‌‌‌کالا داشته‌‌‌ايم که يکي از اين شرکت‌ها حرکت اول (بازوي سرمايه‌گذاري همراه اول) بوده. هيچ يک از اين مذاکرات به نتيجه قطعي نرسيده. مثل هميشه اخبار جذب سرمايه را به اطلاع عموم و همکارانمان خواهيم رساند.»

بزرگترين بازگشت سرمايه در سرمايه گذاري خطرپذير کشور

به اين ترتيب واگذاري سهام ديجي‌‌‌کالا به عنوان نماد تجارت الکترونيک ايران به يک شرکت دولتي تا مدتي تکذيب شد؛ اما همچنان دغدغه‌‌‌هايي درباره نفوذ و دخالت دولتي‌‌‌ها در ساختار يکي از استارت‌آپ‌‌‌هاي موفق ايراني وجود داشت؛ تا جايي که روح‌‌‌الله دهقاني‌فيروزآبادي، معاون علمي و فناوري رئيس‌‌‌جمهور در دولت سيزدهم، در آخرين نشست خبري خود در پاسخ به انتقادها در اين مورد مطرح کرد: «اين ديد غلطي است که برخي فضا را به گونه‌‌‌اي درست مي‌کنند که حاکميت به دنبال گرفتن سهام اين شرکت‌هاي استارت‌آپي است يا اين شرکت‌ها براي دادن سهم خود به دولت تحت فشار هستند.»

اين اظهارات در حالي مطرح شدند که دفاتر اداري ديجي‌‌‌کالا در مرداد ماه سال گذشته به دليل انتشار عکس کارکنانش پلمب شد. در ادامه در 22 بهمن ماه همان سال مسعود طباطبايي، مديرعامل اين مجموعه، به دليل فروش چند کالا در ديجي‌‌‌کالا بازداشت شد.

هر چند مسعود طباطبايي به فاصله چند روز بعد آزاد شد، اما اين اولين بار نبود که اتفاقاتي مشابه درباره نحوه برخورد نهادهاي نظارتي با جامعه استارت‌آپي سر و صدا به پا مي‌کند.

مسوولان دولتي از رئيس‌‌‌جمهور گرفته تا وزير ارتباطات هر يک بر عدم‌پلمب يک کسب و کار تاکيد کردند، اما معاون علمي و فناوري رئيس دولت سيزدهم در اين باره مطرح کرد که بايد با پشتيباني جريان‌‌‌هاي اصيل و انقلابي براي شرکت‌هاي استارت‌آپي رقيب ايجاد کرد.

اين گفته با واکنش و نگراني‌هايي مواجه شد.

…………………………………………………………………………….

بیشتر بخوانید : پرداخت وام آزاد

…………………………………………………………………………….

با اين حال فيروزآبادي در يک نشست خبري با اشاره به اين موضوع، گروه‌‌‌هايي را که انقلابي و اسلامي  مي‌خواند، به رقابت با استارت‌آپ‌‌‌ها دعوت کرد و گفت: «من گفتم اگر کسي فکر مي‌کند اين شرکت‌ها با موازين مورد نظرش هماهنگ نيست، به جاي بستن اين شرکت‌ها مي‌تواند براي آنها رقيبي با استانداردهاي خودش ايجاد کند. مگر در کشور فقط ديد و موازين شرکت‌هاي استارت‌آپي است که اکثر مديران آنها از خارج آمده‌‌‌اند. در کشور گروهي با ديد انقلابي و اسلامي هم وجود دارند که اين دو هيچ منافاتي با هم ندارند.»

با تمام حواشي و انتقادات نسبت به واگذاري سهام مبني بر تصدي‌‌‌گري دولت در استارت‌آپ‌‌‌ها، خبر خريد 40‌درصد از سهام ديجي‌‌‌کالا توسط همراه اول در هفته جاري منتشر شد.

در متن اطلاعيه ديجي‌‌‌کالا درباره خريد سهامش آمده است: «شرکت حرکت اول، بازوي سرمايه‌گذاري جسورانه همراه اول، با خريد نقدي بخشي از سهام گروه ديجي‌‌‌کالا، ازجمله سهام متعلق به شرکت سرمايه‌گذاري سرآوا پارس و قسمتي از سهام سهامداران ديگر، 40‌درصد از سهام گروه ديجي‌‌‌کالا را در اختيار گرفت. ارزش‌‌‌گذاري توافق‌‌‌شده براي گروه ديجي‌‌‌کالا در اين سرمايه‌گذاري 30‌هزار ميليارد تومان است.»

شرکت ارتباطات سيار ايران (همراه اول) نيز به عنوان يکي از شرکت‌هاي بورسي در کدال اطلاعيه خريد سهام ديجي‌‌‌کالا را منتشر کرد.

طبق اين اطلاعيه، براي سرمايه‌گذاري در ديجي‌‌‌کالا و خريد 40‌درصد از سهام اين شرکت با احتساب 30‌درصد تخفيف، مبلغ 8‌هزار و 400 ميليارد تومان پرداخت کرده است.

همچنين شرکت‌هاي زيرمجموعه همراه اول هر کدام به ميزان مشخصي از اين سهام 40 درصدي سهم دارند.

سهم شرکت کسب و کارهاي نوپاي حرکت اول 20 درصد، شرکت ارتباطات سيار ايران 10 درصد، شرکت سرمايه‌گذاري توسعه نور دنا 5‌درصد و شرکت همراه کسب و کارهاي هوشمند 5‌درصد اعلام شده است.

البته با مالکيت 40 درصدي همراه اول، برادران محمدي که هم‌بنيان‌گذاران ديجي‌‌‌کالا هستند، همچنان با برخورداري از سهام 22 درصدي، سهامدار اين شرکت باقي خواهند ماند و دو عضو هيات ‌‌‌مديره از پنج عضو خواهند بود.

مسعود طباطبايي، مديرعامل ديجي‌‌‌کالا، با اشاره به اين موضوع تاکيد مي‌کند که تغييرات سهامداري در گروه ديجي‌‌‌کالا تاثيري در مديريت فروشگاه ديجي‌‌‌کالا نخواهد داشت.

او حتي براي اثبات گفته خود به سهامداري ايرانسل در اسنپ اشاره مي‌کند و مي‌‌‌گويد: «ورود ايرانسل به اسنپ به عنوان سهامدار هيچ تاثيري روي کارکنان اسنپ نداشت.»

ابهاماتي درباره ارزش‌‌‌گذاري شرکت

با اين اوصاف مي‌توان خروج سرآوا از سهامداري ديجي‌‌‌کالا را بزرگ‌ترين بازگشت سرمايه موفق سرمايه‌گذاري وي‌‌‌سي کشور دانست، اما فعالان و کارشناسان از نحوه قيمت‌گذاري، تخفيف 30درصدي و ورود خصولتي‌‌‌ها به بخش خصوصي با اين واگذاري انتقاد دارند.

در مقابل برخي ديگر از بازيگران اکوسيستم اقتصاد ديجيتال کشور، خريد سهام ديجي‌‌‌کالا را روزنه اميدي حاکي از اعتماد حاکميت به استارت‌آپ‌‌‌ها و کم‌‌‌ شدن محدوديت‌ها براي آنها مي‌‌‌دانند.

نيما نامداري، مديرعامل کارنامه و يکي از فعالان اکوسيستم اقتصاد ديجيتال کشور، در گفت‌‌‌‌‌‌وگو با «دنياي‌اقتصاد» تاکيد مي‌کند که خريد سهام ديجي‌‌‌کالا به دليل وجود موانع داخلي و فشار حاکميت براي رشد اين استارت‌آپ، اتفاق مثبتي است.

او با بيان اين مطلب از نحوه ارزش‌‌‌گذاري فروش اين شرکت زير قيمت واقعي آن و تخفيف روي اين قيمت انتقاد مي‌کند و مي‌‌‌گويد: «با اين حال اميدواريم با ورود سهامدار مورد حمايت حاکميت، مقداري از فشارها بر استارت‌آپ‌‌‌ها کم شود.

اين اتفاق را کورسوي اميدي براي از بين رفتن بي‌‌‌اعتمادي حاکميت به استارت‌آپ‌‌‌ها و کم‌‌‌ کردن فشار بر آنها مي‌‌‌دانيم.

…………………………………………………………………………….

بیشتر بخوانید : پرداخت وام ملکي

……………………………………………………………………………

همچنين خروج سرآوا از سهامداري ديجي‌‌‌کالا سيگنال مثبتي به سرمايه‌گذاري داخلي منتقل مي‌کند؛ از اين جهت که به سرمايه‌گذاران پيام مي‌دهد که فکر نکنيد اگر پولي در استارت‌آپ‌‌‌ها سرمايه‌گذاري کنيد، در آنجا حبس مي‌شود؛ بلکه امکان خروج آن وجود دارد.»

بزرگترين بازگشت سرمايه در سرمايه گذاري خطرپذير کشور

به گفته اين کارشناس اقتصاد ديجيتال، پتانسيل توسعه و رشد ديجي‌‌‌کالا به عنوان بزرگ‌ترين کسب و کار تجارت الکترونيک ايران محقق نشده است.

او علت آن را در رکود و کوچک‌‌‌ شدن اقتصاد ايران، عدم‌جذب سرمايه‌گذار داخلي و خارجي، نبود تمايل بانک‌ها به وام‌‌‌دهي به استارت‌آپ‌‌‌ها، عدم‌امکان حضور در بازار سرمايه و نبود امکان خروج از کشور بيان مي‌کند.

نامداري در ادامه صحبت‌‌‌هاي خود مي‌‌‌گويد: «ظرف اقتصاد ديجيتال کشور کوچک شده و تقاضا براي خدمات اقتصاد ديجيتال خيلي بزرگ‌تر از ظرفيت فعلي آن است.

در اين شرايط که اکثر صنايع ايران فاصله معناداري با ساير کشورها دارند و از آن عقب مانده‌‌‌اند، صنعت ديجيتال عقب‌‌‌افتادگي چشمگيري نسبت به ساير کشورها ندارد و خريد سهام ديجي‌‌‌کالا بهترين فرصت ايران است تا سرعت رشد تجارت الکترونيک را طوري تنظيم کند که از دنيا عقب نماند.»

رضا زرنوخي، مديرعامل صندوق مالي توسعه تکنولوژي ايران، نيز واگذاري سهام ديجي‌‌‌کالا به همراه اول را اتفاق مثبتي براي اکوسيستم توصيف مي‌کند و در اين خصوص به «دنياي‌اقتصاد» مي‌‌‌گويد: «ورود سهامدار جديد فرصت رشد را براي ديجي‌‌‌کالا فراهم مي‌کند تا فروش بيشتري براي اين کسب و کار محقق شود و قابليت‌‌‌هاي جديد و بيشتري براي جذب منابع در اختيارش قرار بگيرد.

با اين اوصاف به نظر مي‌رسد که در اين مرحله خللي در روند رشد ديجي‌‌‌کالا ايجاد نشود.»

او با بيان اين مطلب در ادامه صحبت‌‌‌هاي خود ثبات برنامه توسعه قبلي، عدم‌دخالت سرمايه‌گذار جديد و همراهي با توسعه و رفع موانع عرضه عمومي سهام ديجي‌‌‌کالا با سهامدار جديد را از جمله ملزومات توسعه ديجي‌‌‌کالا پس از ورود سهامدار جديد مي‌‌‌داند و از نحوه ارزش‌‌‌گذاري ديجي‌‌‌کالا انتقاد مي‌کند.

بنابراين با وجود انتقادها و نگراني‌ها از تسلط دولتي‌‌‌ها و شبه‌‌‌دولتي‌ها بر بخش خصوصي، ديجي‌‌‌کالا به دليل شرايط نامساعد اقتصادي و تشديد محدوديت‌هاي حاکميت بر استارت‌آپ‌‌‌ها در سال‌هاي اخير براي رشد و توسعه مسيري جز فروش سهام خود به همراه اول به عنوان يکي از شرکت‌هاي مورد اعتماد دولت نداشته است.

در اين شرايط و در حالي که خبرهايي مبني بر احتمال لغو قرارداد شنيده مي‌شود، بايد منتظر ماند و ديد که با ورود سهامدار جديد چه چشم‌اندازي در انتظار بزرگ‌ترين کسب و کار اقتصاد ديجيتال کشور خواهد بود.بزرگترين بازگشت سرمايه در سرمايه گذاري خطرپذير کشور…

منبع :دنیای اقتصاد

 

مقالات مرتبط :

سرمايه آزاد – وام آزاد

وام خونه

وام با سند

مراکز تامين سرمايه

 

2 پاسخ

    1. درود بله در همه زمینه ها. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه لطفا با ما تماس بگیرید. 02166577983

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *