درآمد پرورش قارچ در سال ۱۴۰۲
قارچ ماده ای است که حاوی تعداد زیادی از ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن ماست و از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است. در طول تاریخ این ماده فقط توسط اشراف و بزرگ زادگان استفاده می شده است؛ اما امروزه به سبد غذایی بیشتر مردم وارد شده و طرفداران زیادی در ایران دارد. به همین دلیل افراد بسیاری در ایران به شغل پرورش قارچ روی آورده و به کسب درآمد از این طریق پرداخته اند.
…………………………………………………………………………….
بیشتر بخوانید : تامین سرمایه با سند
…………………………………………………………………………….
آیا پرورش قارچ توجیه و صرفه اقتصادی دارد؟
پرورش قارچ یکی از معدود سرمایه گذاری هایی است که به مبلغ زیادی برای شروع نیاز نداشته و بسیار زودبازده است. کشت قارچ برخلاف کشت سایر گیاهان، به زمینی حاصلخیز و گسترده نیاز ندارد و حتی در منزل هم می توان آن را انجام داد. شرایط آب و هوایی لازم برای رشد قارچ کاملا تحت کنترل بوده و می تواند به صورت مصنوعی نیز ایجاد شود، به همین دلایل پرورش قارچ یکی از معدود شاخه های کشاورزی است که در تمام فصول سال قابل انجام بوده و تحت تاثیر مشکلات جوی قرار نخواهد گرفت.
اگرچه امروزه افراد زیادی به کشت قارچ روی آورده و بازار کار پرورش قارچ اشباع شده است، اما به دلیل تنوع بالای قارچ ها، همچنان فضا برای فعالیت وجود دارد و پرورش قارچ دارای توجیه و صرفه اقتصادی می باشد. در کنار همه این فواید، پرورش قارچ کار آسانی است که با اندکی آموزش می توانید آن را به درستی اجرا و از آن کسب درآمد کنید.
درآمد پرورش قارچ در سال ۱۴۰۲
درآمد پرورش قارچ کاملا وابسته به میزان تولید و قیمت فروش شماست. میزان تولید قارچ به مساحت فضای کشت بستگی دارد. برای سودآوری در کشت قارچ، به حداقل ۴۰ متر فضای پرورش نیاز دارید که بتوانید حداقل ۱۳۰ و حداکثر ۴۰۰ کیلوگرم کمپوست (خاک مناسب کشت قارچ) را روی آن پخش کنید. به طور متوسط از هر یک کیلوگرم کمپوست، ۳۰۰ گرم قارچ تولید خواهد شد؛ بنابراین در فضایی با مساحت ۴۰ مترمربع، حداقل ۴۸۰ و حداکثر ۱۴۴۰ کیلوگرم قارچ در طول ۴ دوره برداشت (در ۱ سال) به دست خواهد آمد.
از اینجا به بعد درآمد کشت قارچ کاملا به قیمت فروش شما بستگی دارد. در بازار امروز، هر کیلوگرم قارچ دکمه ای فله ای با قیمت حداقل ۷۰.۰۰۰ تومان به فروش می رسد. با در نظر گرفتن این رقم، درآمد پرورش قارچ در یک فضای ۴۰ متری، حداقل ۳۳ میلیون تومان و حداکثر ۱۰۰ میلیون تومان در سال خواهد بود.
…………………………………………………………………………….
بیشتر بخوانید : پرداخت وام آزاد
…………………………………………………………………………….
آیا پرورش قارچ مجوز می خواهد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت بله؛ برای کسب درآمد از طریق پرورش قارچ شما باید از مراجع قانونی مجوز بگیرید. قوانین پرورش قارچ در هر شهری متفاوت است و باید برای باخبر شدن از جزئیات آن به مرکز خدمات کشاورزی شهر محل سکونت خود مراجعه نمایید. فارغ از شرایط اختصاصی، پرورش قارچ چهار شرط عمومی و مهم دارد که شامل موارد زیر است:
- مالکیت یا اجاره مکانی برای پرورش قارچ
- گذراندن ۹۰ ساعت دوره آموزشی نظری و عملی
- اخذ گواهینامه پرورش قارچ
- دارا بودن حق آب
در صورت داشتن شرایط بالا، می توانید به سایت g4b.ir مراجعه کرده و برای دریافت مجوز قانونی پرورش قارچ اقدام نمایید. به طور معمول در صورت تکمیل و تایید مدارک، پس از 30 روز مجوز کشت قارچ شما صادر شده و تا دو سال دارای اعتبار خواهد بود.
شرایط پرورش قارچ
برای رسیدن به درآمد از پرورش قارچ باید شرایط محیطی لازم را برای کشت محیا کرده و میزان تولید بالایی داشته باشید. البته شرایط پرورش انواع قارچ ها با یکدیگر متفاوت است. در ادامه شرایط محیطی لازم برای پرورش قارچ دکمه ای، متداول ترین قارچ خوراکی را توضیح خواهیم داد.
دما
برای ریشه دهی و رشد خوب قارچ، باید دمای هوا و دمای کمپوست را متعادل نگه دارید. معمولا دمای هوا باید ۱.۵ تا ۲ درجه کمتر از دمای کمپوست باشد. برای مثال دمای هوای مناسب برای پرورش قارچ دکمه ای ۱۸ درجه و دمای کمپوست ۲۰ درجه سانتیگراد است. گرمای بیشتر از این اندازه باعث کپک زدن کمپوست و مرگ ریشه شده و دمای کم به کاهش رشد ریشه و کوچک ماندن بدنه قارچ منجر می شود.
برای تنظیم دمای محیط پرورش قارچ در زمستان باید از بخاری و در تابستان از کولر و مه پاش استفاده کرد. برای تنظیم دمای کمپوست نیز بهتر است که زیر قارچ ها پلاستیک قرار دهید تا قارچ ها سریع تر و بهتر رشد کنند.
کربن دی اکسید
متاسفانه قارچ مانند سایر گیاهان توانایی تبدیل کربن دی اکسید (CO2) به اکسیژن را ندارد؛ اما با این حال به دلیل تاثیر CO2 در افزایش دما، غلظت آن می تواند به کشت بهتر قارچ کمک کند. به همین دلیل غلظت CO2 موجود در هوا در فصل زمستان باید بیشتر از بهار و پاییز باشد. همچنین بهترین منبع کربن مورد نیاز برای رشد قارچ، همین کربن دی اکسید است.
میزان غلظت دی اکسید کربن لازم برای رشد قارچ دکمه ای باید بین 0.06 تا 0.2 درصد هوا باشد که در طول فرآیند رشد، به مرور کاهش می یابد. توجه داشته باشید که غلظت زیاد CO2 باعث کاهش اکسیژن شده و جلوی رشد قارچ را می گیرد.
جریان هوا
تولید CO2 توسط قارچ های در حال رشد، موجب افزایش دما و کاهش سطح اکسیژن می شود. برای اینکه دمای هوا بیش از اندازه بالا نرود، لازم است برای محیط پرورش قارچ، تهویه مناسب در نظر گرفته شود. همچنین تا جای ممکن باید از ورود هوای آلوده جلوگیری کنید؛ چرا که قارچ گیاهی بسیار حساس است و در صورت آلوده شدن ریشه، خیلی سریع از بین می رود.
در هنگام تشکیل ریشه و رشد ابتدایی قارچ های دکمه ای، باید به ازای هر مترمربع از محیط کشت قارچ، ۵ مترمکعب هوای تازه وجود داشته باشد. به همین دلیل معمولا بر روی دیوارهای سالن پرورش قارچ و در فاصله نیم متری از سطح زمین، دیواره های کوچکی قرار می دهند تا به جریان هوا و ورود هوای تازه به سالن، کمک کند.
…………………………………………………………………………….
بیشتر بخوانید : پرداخت وام ملکي
…………………………………………………………………………….
رطوبت هوا
یکی از مهم ترین شرایط لازم برای کسب درآمد از پرورش قارچ ، مرطوب بودن محیط است. برای حفظ رطوبت مورد نیاز، باید دیوارها و کف سالن کشت قارچ به طور مرتب آبپاشی شود. میزان رطوبت هوای لازم برای پرورش قارچ دکمه ای باید بین ۸۵ تا ۹۵ درصد باشد. اگر رطوبت هوا از این میزان کمتر باشد، هوای زیادی در محیط جریان پیدا کرده و فعالیت کمپوست را کاهش می دهد. در نتیجه رنگ کلاهک قارچ تغییر کرده و ترک می خورد.
زیاد بودن رطوبت نیز باعث ایجاد کپک و آفت بر روی سطح خاک می شود. به همین دلیل رطوبت سالن کشت پارامتر بسیار مهمی است و باید مرتب مورد نظارت قرار گیرد. میزان رطوبت لازم برای رشد قارچ دکمه ای، در طول فرآیند رشد کاهش می یابد؛ به طوری که در هنگام ریشه زنی به ۹۵% رطوبت و در هنگام برداشت قارچ به ۸۵% رطوبت نیاز است.
آبیاری کمپوست
همانطور که رطوبت هوا برای رشد قارچ لازم است، خاک کشت نیز باید مرطوب باشد. برای حفظ رطوبت مورد نیاز کمپوست معمولا از مه پاش استفاده می کنند. قرار دادن روزنامه خیس بر روی کمپوست نیز کمک زیادی به مرطوب ماندن آن می کند. البته در نظر داشته باشید که قارچ های در حال رشد نسبت به آب بسیار حساس هستند؛ به همین دلیل باید از آبپاشی در دوران باردهی جلوگیری کنید. اما اگر جریان هوا باعث خشک شدن سطح خاک می شود، می توانید با آبیاری کمپوست، رطوبت لازم را به آن برگردانید.
هر دوره پرورش قارچ چند روز است؟
حال که از میزان درآمد و شرایط انجام پرورش قارچ آگاه شدید، بد نیست بدانید که هر دوره پرورش قارچ حدود ۲ الی ۳ ماه به طول می انجامد و در طی این مدت شما باید هر ۱۵ الی ۲۰ روز، عملیات برداشت قارچ را انجام دهید.
سخن پایانی
در این مقاله راهنما با توضیحاتی جامع به بررسی درآمد پرورش قارچ پرداختیم، تا اگر قصد ورود به این حوزه شغلی را دارید، قبل از هر چیز از میزان درآمد ماهیانه آن باخبر شوید. و بعد از بررسی های لازم وارد آن شوید.
مقالات مرتبط :
6 پاسخ
سلام من برای پرورش قارچ نیاز به شریک و سرمایه گذار دارم . قبلا کار کردم و 6-7سال تجربه و سابقه دارم
سلام . لطفا فرم سرمایه پذیر – که در قسمت بالای سایت قرار گرفته – را تکمیل نمایید
سلام .خودرو با پلاک کرج چطور؟پرداخت دارید
سلام بله
درود سقف پرداخت وام با سند خودرو چقدر هست؟
درود میزان پرداختی ما روی خودرو تا 50 درصد ارزش میباشد. بودجه سرمایه گذاران سقف ندارد. برای اطلاعات بیشتر لطفا با ما تماس بگیرید. 02166577983