آشنایی با انواع وام و شرایط دریافت وامهای بانکی
وام، گونهای قرض دادن پول سوددار است.که در زمانی مشخص بین قرض دهنده و قرض گیرنده انجام میشود. وام دارای انواع مختلفی میباشد. جزئیات حقوقی وام در رشته حقوق مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. مفهوم وام تاریخچهای قدیمی دارد و به دوران کهن بازمگردد
گونههای وامهای بانکی
- وام خرید خودرو
- وام ازدواج که در 1401 به مبلغ 120 ميليون تومان می باشد.(به متقاضیانی که سن ازدواج آنها در زوجها زیر 25 سال و در زوجه ها زیر 23 سال است، مبلغ 150 ميليون تومان تسهیلات قرضالحسنه ازدواج تعلق میگیرد .)
- وام خرید مسکن
- وام خرید کالای اساسی
و …
وام یکی از ترفندهای دنیای اقتصاد برای ایجاد آسایش در زندگی مردم است و امروزه یکی از راهکارهایی است که مردم از آن برای تأمین نقدینگی لازم برای کارهای مختلف خود استفاده مینمایند، بسیاری از مردم با گرفتن وام سطح زندگی خود را ارتقا میبخشند و در مسیر پیشرفت قرار میگیرند، هم اکنون میتوان انواع مختلف وام را از بانکها و صندوقهای قرضالحسنه دریافت کرد که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
آشنایی با وام
وام چیست؟
وام در واقع نوعی قرض است که در آن فرد یا موسسه وامدهنده مقداری پول نقد را در ازای سودی ثابت و مشخص به وامگیرنده پرداخت میکند. انواع وامهای مختلفی وجود دارد که نحوه محاسبه سود و زمان بازپرداخت آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. البته یک چارت و تعریف کلی برای سیستم وام در ایران وجود دارد که اکثریت وامها از آن تبعیت مینمایند.
در این سیستم فرد یا موسسه وامدهنده که معمولاً بانک میباشد، در ازای دریافت ضمانتی مانند چک، فیش حقوقی، سند خانه یا زمین و خودرو و یا موارد دیگر مبلغی را بهعنوان قرض به فرد وامگیرنده پرداخت مینماید. بازپرداخت اصل وام و سود آن بهصورت اقساطی در قسطهای معمولاً ماهانه تنظیم و فرد وامگیرنده نیز متعهد میشود که در زمانهای مشخص نسبت به پرداخت آنها اقدام کند.
بانک از چه منابعی بودجه وام را تامین میکند؟
بودجه وامهای مختلف از روشهای مختلفی تأمین میگردد. اما در حالت کلی و در اکثریت مواقع این پولهای نقد مردم هستند که اشخاص برنامه مشخصی برای آنها ندارند و بانکها با جمعکردن این نقدینگی بخشی از آنها را برای اعطای وام به متقاضیان استفاده میکنند.
علاوه بر این بودجه دولتی، سودهای بانکها و مؤسسات از تجارتها و سرمایهگذاریهایی که دارند، سودهای وامهای دیگر، سپردهگذاریهای بلندمدت افراد برای دریافت سود از بانک و هر روشی که منجر به کسب درآمد برای بانکها شود، از جمله منابع تامین بودجه وام میباشند.
بانکها علاوه بر کارهای روتینی که ما شاهد آنها هستیم، در پروژههای عمرانی و سایر روشهای دیگر سرمایهگذاری در ایران سرمایهگذاری کرده و سود حاصل از این سرمایهگذاریها را به چرخه کاری خود انتقال میدهند.
در برخی موارد هم خود دولت برای تأمین برخی نیازهای واحدهای بزرگ و کسبوکارهای مختلف بودجهای برای اعطای وام به آنها در نظر میگیرد که از صندوق ذخایر ارزی دولت برداشت و بعد از بازپرداخت آنها، دوباره به محل خود بازگردانده میشوند.
انواع وام
از انواع وامهای متداول در بانکهای ایران می توان به موارد زیر اشاره کرد:
انواع وام
- وام رهنی
- وام اتومبیل
- وام ترکیب بدهی
- وام بازسازی خانه
- وام دانشجویی
- وام کسب و کار
- · …
وام ازدواج
یکی از رایجترین وامها است، دولت برای بالابردن روحیه جوانان و تسهیل ازدواج در بدو شروع زندگی اقدام به اعطای وام ازدواج به جوانان میکند، کارمزد این وام ۴درصد است و هرسال مبلغ وام افزایش می یابد درحال حاضرمبلغ وام ۱۰۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده که برای خانوادههای جانبازوایثارگر این مقدار دوبرابر میباشد.
وام مسکن
وام مسکن یکی از وامهای معمول است که براساس سند ملکی پرداخت میشود، متصدی پرداخت آن بانک مسکن میباشد اما گاها بانکهای دیگر هم اقدام به پرداخت آن مینمایند.
بانک مسکن در قالب طرحهای مختلف از قبیل طرح مسکن جوانان، طرح مسکن زوجین یا خانه اولیها، طرح وام مسکن با اوراق بانک مسکن و چند طرح دیگر که تنها با ارائه سند خانه قابل دریافت است اقدام به پرداخت وام مینماید، شرایط پرداخت این وامها متفاوت میباشد ولی درهمه آنها شرط خرید منزل مسکونی با مدت ساخت زیر۲۵ سال ثابت است.
همچنین مبلغ وام براساس قیمت ملک در شهر موردنظر متفاوت است، سریعترین راه گرفتن وام مسکن اقدام از طریق خرید اوراق وام مسکن است که سود بانکی زیادی نسبت به سایرروشها دارد.
وام خرید کالا
این وام جهت خرید کالاهای ضروری مانند یخچال،فرش،تلویزیون و…. به ازای کارمزد ۱۸ درصد از طرف اکثر بانکها به متقاضیان پرداخت میشود.
معمولا وامگیرندگان تنها قادر به خرید کالا از فروشگاههای طرف قرارداد بانک میباشند.
وام خرید خودرو
وام خودرو
این وام جهت خرید خودرو تا سقف ۱۵ میلیون تومان و با کارمزد ۱۸ درصد به متقاضیان پرداخت میشود.
به طور معمول برای خرید خودروهای داخلی بوده و بانک جهت پرداخت آن از فیش کسری از حقوق کارمندان رسمی دولت به عنوان ضمانت از وامگیرنده استفاده میکند.
وام خودروی فرسوده
یکی از تمهیدات دولت برای کاهش آلایندههای آبوهوا و محیطزیست، اعطای تسهیلات تعویض خودرو فرسوده برای مالکان این خودروها میباشد. این طرح در برخی از بانکها با مبالغ مختلف به افراد پرداخت میشود. تاکسیها اصلیترین هدف این طرح میباشند که مبلغ تسهیلات آنها معمولاً با سود ۴ درصد پرداخت میگردد. البته سقف قیمتی برای این نوع وام نیز مطرح بوده و هر بانک شرایط خاص خود را برای آن تعریف نموده است.
وام جعاله تعمیر مسکن
وام جعاله تعمیر مسکن تسهیلاتی است که به دارندگان خانههای قدیمی برای تعمیر و نگهداری خانههای خود اعطا میشود.متصدی این وام معمولا بانک مسکن است اما بانکهای دیگر هم اقدام به پرداخت آن مینمایند.
مبلغ این وام درحال حاضر ۴۰ میلیون تومان است که اغلب زوجها در هنگام خرید خانه از وام جعاله مسکن در کنار وام مسکن جهت افزایش موجودی خود در راستای خرید مسکن مورد نظر استفاده مینمایند.
وام مضاربه
وام مضاربه از جمله وامهای تخصصی در بانکهای ایران است که بااینکه در همه بانکها اعطای آن رواج دارد، اما همه نمیتوانند از این تسهیلات استفاده کنند. بانکها برای تأمین نقدینگی افرادی که فعالیتهای اقتصادی دارند، اقدام به پرداخت وام به آنها نموده و با درصدهای مشخصی در سود نهایی این فعالیت اقتصادی با آنها شریک میشود.
مضاربه قراردادی است که بین بانک بهعنوان تأمینکننده پول و تاجر و یا فعال اقتصادی بهعنوان شخص بسته میشود. داشتن مدارکی مانند پروانه کسب و مدارک مربوط به تأسیس کسبوکار ومحل آن از اصلیترین مدارک لازم برای دریافت این نوع وام میباشد. طبق قانون مضاربه بانکها موظف هستند یا بهصورت یکجا و یا بهصورت دورهای در دورههای مشخص مبلغ لازم برای مضاربه را برای مراجعهکنندگان تأمین کنند.
وام خرید ماشینآلات و تجهیزات یا مواد اولیه
این وام در راستای کمک به رونق کسب و کار و یا راه اندازی کسب و کار جدید به تولیدکنندگان و یا کارآفرینان و سایر افراد مانند کشاورزان پرداخت می شود.
مبلغ این وام بسته به میزان برآورد هزینه تجهیزات مورد نظر متغیر است و توسط همه بانک ها پرداخت میشود.
از مزیت های این وام مدت تنفس ۵ ساله جهت بازپرداخت وام میباشد.
سخن پایانی
براساس آنچه که خواندیم ضمن معرفی وام و بررسی انواع وام با روش گرفتن وامهای آشنا شدیم . در پایان میتوان گفت باتوجه به این مسئله که وام گرفتن به یکی از روشهای رایج تامین اعتبار جهت رفع نیازهای مالی تبدیل شده است روش سودمندی به شمار نمیآید.
معقولانه ترین کار، گرفتن وام برای راه اندازی و یا رونق بخشیدن به کسب وکاری است که بتوان از آن خیلی بیشتر از درصد بهره وام به سود رسید در غیراین صورت گرفتن وام جهت مخارج غیرضروری توجیه اقتصادی ندارد.
2 پاسخ