پیام سرمایه و صنعت ایران

مرجع اطلاع رسانی در سرمایه گذاری

پايان يک تنش خطرناک

1403-06-28

پايان يک تنش خطرناک

چکیده مطلب:

بامداد جمعه پدافند هوايي اصفهان براي رهگيري به کار افتاد و صداي پدافند از سمت شمال شرق اين شهر به گوش رسيد. رسانه‌هاي آمريکا و اسرائيل مدعي شدند تاسيساتي هدف موشک و پهپاد قرار گرفته است، اما بررسي‌هاي ميداني نشان داد تاسيسات هسته‌اي در امنيت کامل است و حادثه‌اي در آنها گزارش نشده است.

فهرست مطالب

آرامش پس از «وعده صادق»

بامداد جمعه پدافند هوايي اصفهان براي رهگيري به کار افتاد و صداي پدافند از سمت شمال شرق اين شهر به گوش رسيد.

رسانه‌هاي آمريکا و اسرائيل مدعي شدند تاسيساتي هدف موشک و پهپاد قرار گرفته است، اما بررسي‌هاي ميداني نشان داد تاسيسات هسته‌اي در امنيت کامل است و حادثه‌اي در آنها گزارش نشده است.

آژانس هم تاييد کرده که هيچ خسارتي به سايت‌هاي هسته‌اي وارد نشده است.

نيويورک‌تايمز و الجزيره در روايت خود از اين حادثه با محدود خواندن آن عنوان کردند که آرامش برقرار شده است.

ماجراي ريز‌پرنده‌ها

حوالي ساعت 4 بامداد جمعه 31 فروردين، پدافند هوايي پايگاه هشتم شکاري اصفهان براي رهگيري به کار افتاد و صداي پدافند از سمت شمال شرق اصفهان به گوش رسيد.

بررسي‌‌‌هاي ميداني نشان مي‌دهد تاسيسات مهم در اين استان به‌ويژه تاسيسات هسته‌‌‌اي در امنيت کامل است و حادثه‌‌‌اي در آنها گزارش نشده است.

آژانس بين‌المللي انرژي اتمي هم تاييد کرده که هيچ خسارتي به سايت‌‌‌هاي هسته‌‌‌اي ايران وارد نشده است.

گزارش‌‌‌ «ايرنا» از سراسر کشور حکايت از اين دارد که تاکنون اصابت و انفجار گسترده‌‌‌اي که ناشي از هرگونه تهديد هوايي باشد، گزارش نشده است.

تصاوير ثبت‌شده توسط کاربران حکايت از فعاليت توپ‌‌‌هاي پدافندي در برخي از نقاط کشور دارد که به‌‌‌عنوان سامانه‌‌‌هاي دفاع نقطه‌‌‌اي در برابر تهديدهاي در ارتفاع بسيار کم عمل مي‌کنند و فعاليت آنها در وضعيت هوشياري صد در‌صدي کاملا طبيعي است.

تاکنون گزارشي از شليک سامانه‌‌‌هاي پدافندي موشکي دريافت نشده است. پايگاه هشتم شکاري نيروي هوايي ارتش در نزديکي فرودگاه اصفهان و در کنار منطقه قهجاورستان واقع شده است.

بلافاصله اعلام شد که در اين پايگاه حادثه‌‌‌اي رخ نداده است. معاون استاندار آذربايجان‌‌‌شرقي نيز همزمان با شنيده شدن صداي انفجار در تبريز گفت: صداي شنيده‌شده در تبريز مربوط به رصد پدافند هوايي مربوط به اشياي ناشناس بوده و هيچ نفوذ ريزپرنده يا غيره  رخ نداده است.

همزمان فرمانده کل ارتش درباره شنيده شدن صداي شليک سنگين در اصفهان گفت: با توجه به هوشياري ما، چند شيء پرنده بود که به آنها تيراندازي شده بود.

امير سرلشکر سيدعبدالرحيم موسوي فرمانده‌‌‌کل ارتش در گفت‌‌‌وگويي درباره صداي انفجار در اصفهان گفت: انفجار صبح جمعه در آسمان اصفهان مربوط به تيراندازي سامانه‌‌‌هاي پدافند ضد‌هوايي به شيء مشکوکي بوده که هيچ حادثه و خسارتي در پي نداشته است.

وي افزود: کارشناسان مربوطه در حال بررسي ابعاد موضوع هستند که پس از دريافت نتيجه، مراتب را اطلاع‌‌‌رساني خواهند کرد.

امير سرتيپ دوم ميهن‌‌‌دوست، فرمانده ارشد ارتش در استان اصفهان نيز گفت: اين صدا مربوط به شليک پدافند هوايي اصفهان به اشياي مشکوک بوده و هيچ خسارت و حادثه‌‌‌اي نداشته‌‌‌ايم.

کيومرث حيدري فرمانده نيروي زميني ارتش هم با اشاره به حوادث اصفهان تصريح کرد: اگر اشياي پرنده مشکوک در آسمان کشور عرض اندام کنند، مورد آماج پدافند هوايي قدرتمند ما قرار خواهند گرفت و بي‌نصيب هم نخواهند بود، هر چند اشياي بامداد جمعه مشکوک بودند، اما پدافند کشورمان با هوشمندي برخورد کرد.

دامنه حوادث محدود بود

همزمان نيويورک‌تايمز نيز روايت خود را از حادثه بامداد جمعه نوشته است.

اين روزنامه نوشت: مقامات ايراني از انفجارهاي شبانه در يک پايگاه نظامي در نزديکي شهر اصفهان خبر دادند.

اسرائيل متعهد شده بود که حمله آخر هفته گذشته ايران را تلافي کند، اما واکنش اوليه خاموش در هر دو طرف نشان داد که آنها به دنبال کاهش تنش‌‌‌ها هستند. فرناز فصيحي، رونن برگمن و پاتريک کينگزلي 19 آوريل در نيويورک‌تايمز نوشتند: مقامات مدعي شدند که يک پايگاه هوايي نظامي در نزديکي شهر اصفهان در مرکز ايران مورد حمله قرار گرفته است.

واکنش اوليه در اسرائيل و ايران بي‌‌‌صدا بود و رسانه‌‌‌هاي خبري در هر دو طرف حمله را کم‌اهميت جلوه دادند، چيزي که به ادعاي تحليلگران نشانه‌‌‌اي از اين بود که رقبا به دنبال تنش‌‌‌زدايي هستند.

نزديک به يک هفته است که رهبران جهان از اسرائيل و ايران خواسته‌‌‌اند که از ايجاد يک جنگ گسترده‌‌‌تر در منطقه اجتناب کنند.

ارتش اسرائيل از اظهارنظر خودداري کرده است.

همه مقامات به شرط ناشناس ماندن صحبت کردند، زيرا آنها مجاز به گفت‌وگو در مورد اين موضوع نيستند.

اين حوادث کمتر از يک هفته پس از آن رخ داد که ايران بيش از 300 موشک و پهپاد به سمت اسرائيل شليک کرد.

پايان يک تنش خطرناک

اين عمليات جنگ سايه چند دهه‌اي بين اسرائيل و ايران را – که در زمين، دريا، هوا و فضاي سايبري در جريان بود- به وضوح آشکارتر کرد.

مقامات مدعي شدند که حمله روز جمعه توسط پهپادهاي کوچکي انجام شد که احتمالا از داخل ايران پرتاب شده بودند.

آنها گفتند که يک گروه جداگانه از پهپادهاي کوچک در تبريز، تقريبا 500 مايلي شمال اصفهان سرنگون شده است.

خبرگزاري‌هاي ايران گزارش دادند که تاسيسات هسته‌اي اصفهان مورد اصابت قرار نگرفته است.

صنم وکيل، مدير برنامه خاورميانه و شمال آفريقا در گروه تحقيقاتي چتم هاوس، گفت: «به نظر مي‌رسد که حمله اسرائيل نشان‌دهنده تمايل به کاهش تنش از اين دور خطرناک باشد.»

آژانس بين‌المللي انرژي اتمي گفت که هيچ آسيبي به سايت‌‌‌هاي هسته‌‌‌اي ايران وارد نشده است، اما از نزديک اوضاع را زير نظر دارد.

اين آژانس در شبکه اجتماعي ايکس نوشت که رئيس آن، رافائل گروسي، خواستار خودداري شديد از تنش شده است.

تلاطم در بازار نفت پس از حمله اسرائيل کوتاه‌مدت بود. قيمت آتي نفت برنت، معيار بين‌المللي، از 90 دلار در هر بشکه گذشت اما به سرعت به حدود 87 دلار در هر بشکه بازگشت، زيرا گزارش‌‌‌هاي خبري حاکي از آن بود که خسارت وارده به ايران جزئي بوده و واکنش ايران کمرنگ است.

به نظر نمي‌رسد سرمايه‌گذاران بخواهند قيمت‌ها را افزايش دهند مگر اينکه خطر آشکاري براي عرضه وجود داشته باشد.

اصفهان يکي از معروف‌ترين و تاريخي‌ترين شهرهاي ايران است که به خاطر مساجد زيباي کاشي‌کاري‌شده فيروزه‌اي و ارغواني، پل‌هاي قوسي زيبا و بازار بزرگ شهرت دارد.

اصفهان همچنين مرکز توليد، تحقيق و توسعه موشکي ايران است. اين شامل مونتاژ موشک‌هاي ميان‌برد شهاب است که مي‌تواند به اسرائيل و فراتر از آن برسد.

به گزارش آسوشيتدپرس، سايت غني‌‌‌سازي اورانيوم نطنز به همراه يک پايگاه هوايي که مدت‌‌‌هاست ميزبان ناوگان جنگنده‌‌‌هاي F-14 تامکت ساخت آمريکا است که قبل از انقلاب اسلامي 1979 خريداري شده‌‌‌اند، در استان اصفهان مستقر است.

بر اساس ارزيابي موسسه بين‌المللي مطالعات استراتژيک، يک باتري پدافند هوايي S-300 ساخت روسيه نيز در اصفهان مشاهده شده است. به ادعاي مقامات ارشد اطلاعاتي که از گفت‌وگوي اسرائيل و ايالات متحده درباره اين حمله مطلع بودند، در ژانويه 2023، اسرائيل يک عمليات پهپادي به تاسيسات نظامي در قلب اصفهان انجام داد.

هدف اين تاسيسات  و همچنين ميزان خسارت آن حمله نيز مشخص نبود.

کاربران شبکه‌هاي اجتماعي در ايران، حمله اسرائيل را به عنوان پاسخي ضعيف به حدود 300 موشک و پهپاد که ايران در آخر هفته گذشته به سمت اسرائيل پرتاب کرد، به سخره گرفتند.

در يکي از ويدئوهايي که جمعه به طور گسترده در فضاي مجازي به اشتراک گذاشته شد، دختري هواپيماي کاغذي را به سمت يک ساختمان آپارتماني پرتاب مي‌کند و آن را با حمله اسرائيل مقايسه مي‌کند.

رئيس‌جمهور بايدن به اسرائيل توصيه کرده بود به دليل ترس از تبديل شدن ضدحمله اسرائيل به يک جنگ همه‌جانبه، از پاسخ دادن خودداري کند.

بيش از6 ماه است که اسرائيل در دو جبهه ديگر مي‌‌‌جنگد: عليه حماس در غزه و حزب‌‌‌الله لبنان که هر دو متحد ايران هستند.

مذاکرات براي آتش‌بس و آزادي گروگان‌ها به بن‌بست خورده است. در اوايل اين ماه، ويليام برنز مدير و مذاکره‌‌‌کننده اصلي آمريکايي، به قاهره سفر کرد و آنچه را که او «پيشنهاد گسترده‌‌‌اي» خواند، مطرح کرد که مذاکره‌‌‌کنندگان مصري و قطري به حماس ارائه کرده بودند.

اين شامل پيشنهادي بود براي اجازه دادن به برخي از ساکنان غزه براي بازگشت به بخش شمالي منطقه محصور، که يکي از خواسته‌هاي اصلي حماس است.

روايت الجزيره

در ادامه روايت رسانه‌هاي بين‌المللي از اتفاقات بامداد جمعه در اصفهان، شبکه الجزيره هم در گزارشي نوشت: همزمان با بالا گرفتن تنش‌هاي منطقه‌اي پس از حمله تلافي‌جويانه ايران به اسرائيل، ايران باتري‌هاي پدافند هوايي را براي سرنگوني سه هواپيماي بدون سرنشين بر فراز اصفهان شليک کرده است.

مقامات ناشناس ايالات متحده به رسانه‌هاي آمريکايي گفته‌اند که اسرائيل به سايتي در ايران حمله کرده است، اما ارتش اسرائيل هنوز اظهارنظري نکرده است.

وزير امور خارجه ايتاليا مي‌گويد در آخرين لحظه به آمريکا درباره اقدام در ايران هشدار داده شد. پروازهاي چند شهر ايران براي مدت کوتاهي متوقف شد.

اين موضوع در شرايطي است که جنگ 6ماهه اسرائيل در غزه نزديک به 34هزار کشته برجاي گذاشته است و ترس از مارپيچ خشونت در سراسر منطقه را تشديد مي‌کند.

برخي تحليلگران مي‌گويند ماهيت محدود حمله مشکوک اسرائيل به ايران و واکنش‌هاي محدود مقامات ايراني نشان مي‌دهد که هر دو طرف به دنبال تنش‌زدايي در منطقه هستند.

به نظر مي‌رسد ما در لحظه‌اي هستيم که هر دو طرف به دنبال خروج از چرخه تنش فعلي هستند.

جولين بارنز ديسي، مدير برنامه خاورميانه و شمال آفريقا در شوراي روابط خارجي اروپا گفت: «در حال حاضر، هيچ يک از طرفين خواهان جنگ مستقيم نيستند. آنچه بايد بر آن تاکيد شود، شبه‌تقارن بين اين دو ضربه است.»

حسني عبيدي، مدير مرکز مطالعات و تحقيقات جهان عرب و مديترانه در ژنو گفت: «محدوديت خاصي از هر دو طرف وجود دارد. نشانه‌‌‌هاي عيني به ما نشان مي‌دهد که براي ايراني‌‌‌ها اين يک موضوع بسته است و ايراني‌‌‌ها، بيشتر از اسرائيلي‌‌‌ها، علاقه‌‌‌اي به ادامه اين تنش ندارند.»

منبع : دنیای اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات