بازدیدها: 6
10 نکته براي به رخ کشيدن موثر مهارتهاي کاري در برابر کارفرما
يا هنوز عباراتي مثل «تسلط بر مايکروسافت آفيس»، «مهارت در کار تيمي» يا «سختکوش بودن» را در رزومه کاريتان لحاظ ميکنيد؟
اگر پاسختان مثبت است که بايد بگوييم شما ديگر رزومه بهروزي نداريد. ممکن است اين خبر برايتان عجيب باشد، اما نکته عجيبتر اين است که در حال حاضر، در آمريکا نزديک به 9 ميليون فرصت شغلي وجود دارد، در حالي که حدود 6.3 ميليون نفر بيکار هستند، يعني تعداد فرصتهاي شغلي با نسبت 1.4 از تعداد نيروي کار بيشتر است.
وقتي اين تعداد شغل وجود دارد، کمي غيرقابل باور است که خيليها هنوز بيکار هستند، اما اين موضوع را با فاکتورهاي متعددي ميتوان توضيح داد که يکي از مهمترين آنها شکاف مهارتي است.
رزومهتان را براي بازار کار جديد بهروز کنيد
کارفرماهايي که ميخواهند نيرو جذب کنند، براي استخدام نقشهاي مورد نظر خود با مشکل مواجه شدهاند، چون بازار کار مهارتهاي موردنياز آنها را تامين نميکند، يا بدتر از آن، متقاضيان قابليتهاي مورد نظر را دارند، اما نميتوانند آن را به طور موثري نشان دهند و در رزومه و درخواست شغلي خود به آن ارجاع دهند.
در نتيجه هر دو طرف، بازنده اين فرآيند هستند و اين در حالي است که روند افزايشي تورم، شرايط را براي جويندگان کار سختتر ميکند.
رزومهتان خيلي طولاني است!
يکي از عوامل شکست در ارائه درست قابليتهاي کاري اين است که جويندگان کار رزومه خود را با کلي کلمه اضافه پر ميکنند تا از سيستمهايي که به صورت اتوماتيک رزومه را بررسي ميکنند عبور کنند، اما اين موضوع مسوولان انساني را خسته ميکند.
طبق اعلام سايت LiveCareer که به رزومهنويسي کمک ميکند و پايگاه داده داخلي خود متشکل از 50 هزار رزومه را بررسي کرده، در مقايسه با 5 سال گذشته، رزومههاي دوصفحهاي عادي شدهاند و طولاني شدن توضيح مهارتها، دليل اصلي اين موضوع است.
«مديريت زمان» و «تفکر نقادانه» پرکاربردترين عبارتها در رزومههاي طولاني هستند.
اما برخي مسوولان استخدام تحتتاثير اين عبارات قرار نميگيرند.
کتي برکلو، معاون ارشد آژانس استخدام «رندستاد» (Randstad) ميگويد: «وقت اضافه ندارم که بررسي کنم چه چيزهايي در رزومه واقعي است و چه چيزهايي نه.» او اضافه ميکند که توضيحات طولاني در بخش مهارتها، بيشتر از اينکه تاثيرگذار باشد، گيجکننده است.
از زماني که شرکتها در روند استخدام خود، براي بررسي رزومه استفاده از ابزارهاي اتوماتيک را شروع کردند، افراد يکسري کلمات کليدي را به رزومههاي خود اضافه ميکنند.
اين موضوع بهويژه در زمان پاندمي کرونا رايج شد. اما همچنان توضيحات مهارتهايي که دارند طولاني است.
توصيه LiveCareer اين است که متقاضيان براي بخش مهارتهاي سخت، دورههاي آموزشي مثل پايتون و جاواسکريپت را که مدرکش را گرفتهاند، و براي بخش مهارتهاي نرم، مواردي مثل رهبري و گوش دادن فعال را بگنجانند تا «ديدگاه کلنگرانهتري» به کارفرما ارائه کنند.
نسلهاي جوانتر، رزومه تکصفحهاي را که زماني وحي منزل بود، بيشتر نقض ميکنند چون اطمينان دارند که همه چيز را صفحات مجهز به هوش مصنوعي بررسي ميکنند.
طبق بررسيهاي انجمن منابع انساني SHRM در ژانويه 2024، از هر چهار سازمان، يک سازمان براي جذب نيروي انساني از هوش مصنوعي استفاده ميکند.
مارک سالترلي، معاون شرکت «کلي ساينس» (Kelly Science) که راه حلهايي در مورد نيروي کار ارائه ميدهد، معتقد است قطعا مهارتهاي سخت مثل جاوا و اکسل بايد در رزومه گنجانده شوند، بهويژه اگر فرد در صنعت تکنولوژي فعاليت ميکند.
اما از نظر سالترلي، خطرش اين است که ميتواند باعث اغراق در حقيقت شود. پيشنهاد او اين است که قبل از قطعي شدن استخدام، از افراد در مورد اين مهارتها تستهاي حرفهاي گرفته شود.
او ميگويد: «نبايد صرفا چون شنيدهايد که تقاضا براي يک مهارت زياد است، آن را در رزومه بگذاريد. نبود رابطه مستقيم بين مهارتها و تجربه کاري، علامت هشدار است.»
مهارتهاي موردنياز در رزومه
با توجه به نکاتي که گفته شد، مجمع جهاني اقتصاد، ليستي از مهارتهاي کليدي را به کمک يک نظرسنجي پژوهشي گسترده که در سال 2023 انجام داده، تهيه کرده است.
اين مهارتها را کارفرماها به طور خاص، اولويتهاي در حال افزايش عنوان کردهاند.
اين يعني اگر اين موارد را در رزومهتان لحاظ کنيد، يک مزيت قابل توجه به دست ميآوريد.
10 مهارت برتري که بهتر است در رزومههاي جديد عنوان شوند عبارتند از:
1 – تفکر خلاق
کارفرماها به کارکناني نياز دارند که تفکر قالبي نداشته باشند و بتوانند به راحتي ايدهها و پيشنهادهاي خود را مطرح کنند. ممکن است اين موضوع هميشه مورد استقبال نباشد، اما آن دسته از رهبران سازماني که به اهميت هوش هيجاني پي بردهاند و فضايي امن براي کارکنان فراهم ميکنند تا وضع موجود را به چالش بکشند و چشماندازهاي خودشان را پياده کنند، در حال ايجاد تحول هستند.
ادامه اين تحول، ارزش خلاقيت کارکنان را در محيط کار بالا ميبرد و صرف نظر از نقشي که فرد دارد، ميتواند در تضمين راه حلهاي مقرون به صرفه از نظر مالي و زماني، مفيد باشد.
2 – تفکر تحليلي
آيا به مهارت خودتان در تجزيه و تحليل حجم انبوه داده که از منابع مختلفي به دست آمده تا شما را به نتيجهگيري و تصميمگيري داده-محور برساند، اطمينان داريد؟
اگر در نقشهاي قبلي، از اين مهارت استفاده کردهايد، آن را با مثال در رزومهتان بياوريد.
بهعلاوه، اگر از ابزارهاي خاصي براي تجزيه و تحليل داده استفاده ميکنيد يا گواهينامهاي مرتبط با اين مهارت داريد، آن را لحاظ کنيد تا امتيازات بيشتري از مسوول استخدام دريافت کنيد.
3 – سواد تکنولوژيک
سواد تکنولوژيک يعني شناخت و کاربرد عملي ابزارهاي ديجيتال به شيوهاي اخلاقي. درست است که برنامههاي قديمي مايکروسافت آفيس مثل ورد و پاورپوينت همچنان جايگاه خودشان را دارند و مورد استفاده گسترده قرار ميگيرند، اما آشنايي با Power BI يا ديگر ابزارهاي پيشرفته و جديد مثل Copilot مايکروسافت، شما را به گزينه جذابتري براي استخدام تبديل ميکند.
4 – کنجکاوي و يادگيري مادامالعمر
داشتن رويکرد کنجکاوي براي نيروي کار امروزي بسيار موردنياز است، چون وقتي فردي تمايل به يادگيري مادامالعمر ندارد، مجموعه مهارتهايش قديمي ميشود و نميتواند خود را به شکل موثري سازگار کند.
اين يعني ارزشش نزد کارفرماها کمتر ميشود و احتمال اينکه ارتقاي شغلي يا افزايش دستمزد داشته باشد هم کمتر است.
کنجکاوي و يادگيري مادامالعمر، عوامل ذهنيت رشد هستند و به شما کمک ميکنند به پتانسيل کاملتان برسيد.
5 – انعطافپذيري و چابکي
گزارش لينکدين با موضوع «بيشترين مهارتهاي موردنياز در 2024»، بر سازگارپذيري و چابکي به عنوان مهمترين و ارزشمندترين مهارت امسال تاکيد کرده است.
کارفرماها ميخواهند نمونهاي از شرايطي را که شما به طرز موثري يک تغيير را هدايت کردهايد يا از يک مشکل يا بحران به سلامت بيرون آمدهايد، ببينند.
براي منعطف بودن و چابک بودن در فعاليتهاي کاري، چه اقداماتي انجام دادهايد؟
6 – تفکر سيستمي
تفکر سيستمي ارزيابي ميکند که مشکلات مختلف، به عنوان بخشي از يک سيستم گستردهتر وابسته، چطور به هم ربط پيدا ميکنند و بنابراين يک روش منحصر به فرد براي حل مشکل است.
اين رويکرد کلنگرانه وابستگيهاي متقابل را در نظر ميگيرد و ميتواند در نقشهايي مانند مديريت پروژه، خدمات درماني، خردهفروشي، توليد صنعتي، مديريت تغيير و رهبري در ساختارهاي سازماني بزرگ مفيد باشد.
7 – هوش مصنوعي و دادههاي بزرگ
آشنايي نيروي کار با هوش مصنوعي، مدلهاي زباني بزرگ و دادههاي بزرگ، به کارفرماها اين امکان را ميدهد که با يکي از بزرگترين چالشهاي سال جديد – يعني بهکارگيري هوش مصنوعي در محصولات و جريانات کاري – رودررو شوند.
8 – انگيزه و خودآگاهي
براي نيروهاي دورکار يا ترکيبي، انگيزه داشتن و خودآگاهي مهارتهايي بسيار حياتي هستند، چون بايد از محرکهاي کافي براي مديريت بار کاري و زمانشان، برخوردار باشند.
همچنين بايد آنقدر خودآگاهي داشته باشيد که بدانيد عملکردتان کجاها ارتقا مييابد و براي همکاري با کارفرما و رسيدن به سطوح بالاي عملکرد، چه اقداماتي بايد انجام دهيد.
شايد نيازي نباشد که اين مهارتها را به صراحت در رزومهتان مورد اشاره قرار دهيد، اما ميتوانيد به مثالهاي خاصي اشاره کنيد که با استفاده از خودآگاهيتان، اقداماتي را براي ارتقاي مهارت انجام دادهايد. يا اينکه چطور بار کاريتان را مديريت کردهايد و وظايف و جلساتي را به شکل موثري اولويتبندي کردهايد.
9 – مديريت استعداد
با توجه به افزايش شکاف بازار کار و مهارتها در سال 2024، تعجبي ندارد که کارفرماها بيشتر به دنبال حرفهايهايي باشند که در مديريت استعدادها تخصص دارند – نه تنها تخصص در جذب و استخدام استعدادها، بلکه تخصص در توسعه، مديريت عملکرد و آموزش مداوم آنها.
اين مهارت صرفا محدود به متخصصان منابع انساني نيست.
اگر ميخواهيد در حوزه مديريت يا رهبري سازماني فعاليت کنيد، بايد در مديريت استعداد تجربه داشته باشيد.
10 – خدمتمحوري و خدمات به مشتري
خدماتدهي به مشتري، به عنوان دهمين مهارت لازم در ليست مجمع جهاني اقتصاد، به يک اولويت و دغدغه کليدي براي کارفرماها تبديل شده است.
هوش مصنوعي ميتواند جايگزين خيلي از نقشهاي پايهاي شود که نيازمند رودررويي مستقيم با مشتري هستند؛
نقشهايي مثل پاسخگويي به سوالات متداول. اما درست کردن رابطه با مشتريان، بهويژه در سطح بنگاه به بنگاه (B۲B)، مهارتي است که روباتها از پس آن برنميآيند، چون به سطوح عميقتر از شناخت، اعتماد و تخصص انساني نياز دارد.
کارفرماها براي سازگاري با تحولات جهاني صنعت و محيط کار، به متخصصاني نياز دارند که در برابر تحولات مهم بازار چابک هستند، يادگيري مداوم دارند، و به طور مرتب مهارتهاي خود را ارتقا ميدهند تا بهروز باشند و کارآيي و بهرهوري داشته باشند.
تا وقتي اين مهارتها را به خوبي نشان ندهيد، آنها از اين موضوع آگاه نيستند. دلتان را به اين خوش نکنيد که بخواهيد اين مهارتها را در مصاحبه شغلي به نمايش بگذاريد.
اگر در مرحله ارائه رزومه به اندازه کافي به آنها اشاره نکنيد، کار اصلا به مصاحبه کردن نميکشد!
منابع: Forbes, Bloomberg