با نزديکشدن شاخص ترس و طمع به محدوده طمع شديد، احتياط بيشتر در معاملات ارزهاي ديجيتال الزامي است
حامد توانايآزاد فعاليت در بازار ارزهاي ديجيتال پيچيدگيهاي خود را دارد، عوامل مختلفي بر روندهاي قيمتي تاثيرگذار هستند و بررسي هرکدام از آنها نيازمند صرف زمان و انرژي زيادي است، در نتيجه معاملات داراييهاي بلاکچيني فعاليتي پرخطر بهشمار ميرود و پيشبيني روندهاي قيمتي آينده دشوار است. ضرر در معاملات اتفاقي رايج است اما تصميمات اشتباه در بازار ارزهاي ديجيتال ميتواند تبعات سنگيني بههمراه داشته باشد و بخش قابلتوجهي از سرمايه معاملهگر را از بين ببرد، بههميندليل معاملهگران با تحليل و بررسي روندهاي قيمتي تلاش ميکنند نشانهها را شناسايي و براي روندهاي قيمتي آينده آماده باشند.
زنگ خطر کاهشهاي قيمتي بازار رمزارز ها
با گذر زمان ابزارهاي معاملاتي و شاخصهاي بيشتري در اختيار معاملهگران قرارگرفته و امروزه فعاليت در بازار ارزهاي ديجيتال نسبت به 10سالگذشته بسيار راحتتر شدهاست. اين ابزار و شاخصها روند تحليل بازار را براي معاملهگران سادهتر ميکنند تا با صرف زمان کمتر، به اطلاعات بيشتري دسترسي داشتهباشند. يکي از اين شاخصهاي مهم، ترس و طمع نام دارد. بررسيهاي اخير اين شاخص نشان ميدهد که طمع شديدي در بازار وجود دارد، موضوعي که ميتواند زنگ خطري براي معاملهگران فعال باشد.
ترس يا طمع
نوسانات قيمتي ارزهاي ديجيتال همانند ديگر داراييهاي مالي براساس عرضه و تقاضا رخ ميدهند. افزايش يا کاهش تقاضا ميتواند بهطور مستقيم بر قيمت ارزهاي ديجيتال تاثيرگذار باشد و به همين دليل بررسي شرايط تقاضا در بازار براي معاملهگران اهميت پيدا کرده است تا تصميمات معاملا تي بهتري را بگيرند. مهمترين عاملي که تغيير در تقاضا را رقم ميزند، احساسات سرمايهگذاران است. اگر سرمايهگذاران به آينده بازار ارزهاي ديجيتال اميدوار باشند، حجم ورودي سرمايه به بازار افزايش پيدا ميکند و روند قيمتي ارزهاي ديجيتال صعودي ميشود، اما اگر احساسات سرمايهگذاران نااميدي و ترس باشد، سرمايه خود را از بازار خارج ميکنند و در نتيجه روند قيمتي ارزهاي ديجيتال کاهشي ميشود.
بنابراين طبيعي است که درک و بررسي احساسات سرمايهگذاران در بازار به اندازه تجزيه و تحليل شاخصهاي فني و نمودارهاي قيمتي براي معاملهگران مهم و ضروري باشد. هماکنون بررسي و سنجش احساسات سرمايهگذاران بازار به کمک شاخصها و عوامل مختلفي از جمله شاخص ترس و طمع قابل اندازهگيري و بررسي است. شاخص ترس و طمع بهعنوان بازتابي از احساسات و رفتار سرمايهگذاران در بازار ارزهاي ديجيتال عمل کرده و دو احساس مهم تاثيرگذار بر معاملات يعني ترس و طمع را اندازهگيري ميکند. براي اندازهگيري اين موضوع، شاخص ترس و طمع پارامترهاي مختلفي از جمله نوسانات قيمت، حجم معاملات، فعاليت شبکههاي اجتماعي، نظرسنجيها و ديگر موارد را درنظر ميگيرد و نتايج اين بررسيها را به شکل اعداد صفر تا 100 نشان ميدهد.
زمانيکه عدد اين شاخص در نزديکي صفر قرار دارد، نشان ميدهد که سرمايهگذاران بازار از سرمايهگذاري و فعاليت در بازار ميترسند و در نتيجه احتمال زيادي وجود دارد که با فروش بيش از حد، ارزهاي ديجيتال به کفهاي قيمتي رسيده باشند.
در سمت مقابل، وقتي شاخص به نزديکي 100 حرکت ميکند، ميتواند نشانهاي از طمع بيش از حد سرمايهگذاران باشد و شرايطي را نشان دهد که با خريد بيش از حد و ورود حجم زياد سرمايه به بازار، برخي ارزها بيش از حد افزايش قيمت را تجربهکرده باشند. بررسي و درک معني اعداد شاخص ترس و طمع به سرمايهگذاران کمک ميکند تا تصميمات آگاهانهتري در بازار ارزهاي ديجيتال بگيرند و براي روندهاي قيمتي آينده آماده باشند.
نشانهاي از آغاز کاهشهاي قيمتي
با گذشت از سال جهنمي و سقوطهاي شديد قيمتي 2022، از آغاز سال2023 روند مثبت قيمتي ارزهاي ديجيتال آغاز شدهاست و با رشد بيتکوين از محدوده 17هزار دلار به بيش از 44هزار دلار، اين فرصت براي ديگر ارزها و پروژههاي بلاکچيني بازار فراهم شدهاست تا شاهد افزايش ورود سرمايه و افزايشهاي قيمتي باشند. در اين بين ميمکوينها نيز بار ديگر موردتوجه سرمايهگذاران قرارگرفتهاند و رشد قيمتي آنها نيز آغاز شدهاست. حتي برخلاف برخي باورها و نظرات تحليلگران، بازار توکنهاي غيرمثلي نيز بار ديگر داغ شده و حجم معاملات اين توکنها در برخي شبکهها مانند بيتکوين و سولانا بهشدت افزايش پيدا کردهاست. شرايطي که شباهتهايي را با ابتداي سال2021 دارد و برخي سرمايهگذاران را به تکرار جهشهاي شديد قيمتي اميدوار کردهاست.
با رخدادن هاوينگ بيتکوين در سال2024 و احتمال تاييد اولين صندوق قابلمعامله اسپات ارز ديجيتال توسط کميسيون بورس و اوراقبهادار آمريکا، آينده روندهاي قيمتي ارزهاي ديجيتال بازار روشن بهنظر ميرسد و حتي برخي گمانهزنيها از اوجهاي قيمتي جديد براي ارزهاي ديجيتال وجود دارد. هرچند لازم به ذکر است که اين شرايط ميتواند بهعنوان يک تله براي خريداران بازار نيز عمل کند. در گذشته بازار ارزهاي ديجيتال بارها سرمايهگذاران را غافلگير کرده و با برعکسشدن ناگهاني روند قيمتي، سرمايه بسياري از خريداران بازار از بين رفتهاست.
حتي در صورت رخ ندادن سقوطهاي شديد قيمتي، اصلاح قيمتي بخشي جدانشدني از بازارهاي مالي است و ارزهاي ديجيتال نيز در طول حرکت صعودي خود ممکن است کاهشهاي قيمتي کوتاهمدت را داشته باشند؛ روندي که ضررهاي خود را براي معاملهگران ناآماده بههمراه خواهد داشت. هماکنون شاخص ترس و طمع اولين زنگ خطر را به صدا درآورده است و عدد اين شاخص تنها طي يک ماه گذشته از 62 به بيش از 74 رسيدهاست، بنابراين بازار تقريبا وارد محدوده طمع شديد شدهاست و نشان ميدهد که تمايل شديدي به ريسکپذيري درميان سرمايهگذاران بازار وجود دارد.
اين شرايط ميتواند قيمتها را تورمي و خريد بيش از حد را ايجاد کند.
در نتيجه اين طمع افراطي گاهي اوقات ميتواند مقدمهاي بر اصلاح يا معکوسشدن روند قيمتي باشد، زيرا درحاليکه قيمتها صرفا براساس احساسات بازار ميتوانند صعودي شوند، اما اين افزايش قيمت بهشدت شکننده است.
احساسات سرمايهگذاران بازار بهطور مداوم تغيير ميکند و در صورت انتشار يک خبر منفي و افزايش نااميدي ميان فعالان بازار، قيمتها بهسرعت روند برعکس و کاهشي پيدا خواهند کرد. در حالحاضر اين خبر ميتواند تاييدنشدن درخواستهاي راهاندازي صندوق قابلمعامله اسپات بيتکوين توسط کميسيون بورس و اوراقبهادار آمريکا باشد.
اين صندوقها اخيرا در مرکز توجهات سرمايهگذاران و تحليلگران بازار ارزهاي ديجيتال قرارگرفتهاند زيرا تاييدشدن و آغاز فعاليت آنها در بورس بزرگ آمريکا ميتواند خبر بزرگي براي بازار ارزهاي ديجيتال باشد و موج جديدي از ورود سرمايههاي قابلتوجه به بيتکوين و ديگر ارزهاي ديجيتال را رقم بزند؛ هرچند تا به امروز به دلايل مختلف تمام درخواستهاي راهاندازي اين صندوقها رد شدهاند.
درحاليکه هماکنون اميدواري زيادي نسبت به تاييد اولين صندوق قابلمعامله اسپات بيتکوين در اوايل سال2024 وجود دارد، اما همچنان ردشدن دوباره درخواستها محتمل است.
خبري که ميتواند اثرات منفي قابلتوجهي را بههمراه داشتهباشد و آغاز روندهاي نزولي را رقم بزند.
در اين بين سرمايهگذاران بايد به اين نکته نيز توجه داشته باشند که شاخص ترس و طمع تنها يکي از دهها ابزار مورداستفاده معاملهگران است و به تنهايي نميتواند همواره بهترين و دقيقترين اطلاعات را در اختيار فعالان بازار قرار دهد.
در اواخر سال2020 نيز شاخص ترس و طمع به محدوده 80 رسيد، با اين حال بازار ارزهاي ديجيتال به رشد قيمتي خود طي ماههاي آتي ادامه داد و بيتکوين از محدوده 11هزار دلار به بيش از 63هزار دلار رسيد، بنابراين افزايش شاخص ترس و طمع در روزهاي اخير به تنهايي نميتواند معيار مناسبي براي تصميمگيري معاملهگران بازار باشد، اما سرمايهگذاران فعال بازار نبايد از کنار آن بياهميت عبور کنند و مهم است در شرايطي که طمع شديد در بازار وجود دارد، احتياط بيشتري داشته باشند و از اهميت مديريت ريسک و سرمايه در بازار پرخطر ارزهاي ديجيتال غافل نشوند.
بهکارگيري شاخص ترس و طمع همراه با ديگر شاخص و ابزارهاي تحليلي ميتواند اطلاعات مهم و ارزشمندي را در اختيار سرمايهگذاران قرار دهد و آنها را براي نوسانات قيمتي آتي بازار آماده کند.
منبع : دنیای اقتصاد